Zelf je huis verbouwen?

Ideeën genoeg als het gaat om je huis zelf te verbouwen. Maar wat zijn de verbouwkosten nu eigenlijk en krijg je de verbouwkosten weer terug bij verkoop van je huis? iTX BouwConsult geeft antwoord.

Eigen huis verbouwen

Constructieve aanpassingen bij ingrijpende verbouw plannen.

Een verbouwing kan beperkt zijn maar ook ingrijpend. Een erker aanbouwen is een eenvoudig te realiseren verbouwing. Waarschijnlijk zal ter plaatse van de erker een stalen balk aangebracht moeten worden, het nodige aanheel werk worden verricht, een stukje fundering aangebracht moeten worden en dan staat die nieuwe erker er wel.

Voor een dakkapel volstaat meestal een gat in het dak en daarna kan er eenvoudig een standaard dakkapel op geplaatst worden. Echter op het moment dat je dragende muren moet gaan slopen lopen de kosten van een woning verbouw flink op. Helemaal als je aan de grondvorm van je woning zit te sleutelen.

Wat zijn de bouwkosten van een verbouwing?

De prijs van de verbouwing wordt voor een groot deel bepaald door de omvang en de mate van ingrijpen in de bestaande constructie. Verbouwkosten zijn maar moeilijk in een prijs per m3 samen te vatten. Wij hebben hieronder enkele voorbeelden gegeven van veel voorkomende verbouwingen. Maar let op! Aals je werkelijk wilt weten wat een verbouwing kost dan doe je er verstandig aan eerst betrouwbare bouwkundige tekeningen te laten maken en op grond daarvan door bij een aannemer een offerte aan te vragen. Onderstaande verbouwprijzen zijn gebaseerd op een uitvoering door een aannemer. Zelf verbouwen is uiteraard goedkoper, maar dat duurt langer en brengt meestal ook meer risico's met zich mee.

Bouwelement Globale bouwkosten
Erker 3 x 1m € 5.000,-  
Erker 5 x 1,2 m € 9.000,-  
Dakkapel 3 m breed € 10.000,-  
Dakkapel 5 m breed € 12.500,-  
Aanbouw 2.5 x 5.4 m € 15.000,-  
Aanbouw 4 x 5.5 m € 45.000,-  
Ingrijpende verbouwing € 50.000,-  
Grote verbouwing € 100.000,-  
Prijspeil 2016, Bron: iTX BouwConsult

Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning is het gebruikelijk om te spreken over prijs per m3. Voor ruwbouw houden we aan € 200,- per m3 (of lager) een gemiddeld nieuwbouwhuis zit op € 350,- en een wat duurdere villa op € 500,- per m3. Een nieuwbouw woning is gemiddeld tussen de 450 en 600 m3 groot. De ervaring leert dat naarmate een woning kleiner wordt de prijs per kuub (m3) juist hoger wordt. En als dat wat gebouwd moet worden zeer klein is dan kun je niet meer werken met een kuubprijs of prijs per m3. Ook is onduidelijk wat bij een verbouwing nu precies bij gerekend moet worden. Leer meer over de bouwkosten door ons iTX Paper ‘Bouwkosten’ hier te downloaden.

Bouwtekeningen en TO

ITX BouwConsult adviseert om altijd eerst duidelijke bouwkundige tekeningen te maken eventueel aangevuld met een deugdelijke technische omschrijving (TO). Aan deze bouwkundige tekeningen kan door iTX BouwConsult een kostenraming worden gehangen. Zijn de geschatte verbouw kosten in overeenstemming met het bouwbudget laat dan vervolgens een exacte offerte aanvragen bij een aannemer. iTX BouwConsult vraagt altijd om een zogenaamde ‘open begroting’, dat wil zeggen dat wij precies zien wat hij gerekend heeft voor de verbouwing.

Pas op!: Verbouwen is duur

Het is niet iets dat je als toekomstige verbouwer graag hoort: “Verbouwen is duur”. Dat valt rauw op het dak als je rondloopt met mooie verbouw plannen. Onze jarenlange ervaring leert steeds weer opnieuw dat mensen die verbouw plannen hebben de totale kosten veel te laag in schatten. Er wordt een te optimistisch beeld geschetst waarin geen ruimte zit voor tegenvallers. Verbouw gaat helaas gepaard met onverwachte tegenvallers omdat je bij een verbouw onvoldoende kennis hebt van het bestaande gebouw. iTX BouwConsult adviseert je graag op dit punt.

SloopBouwAdvies

Zelf huis verbouwen

Een belangrijke vraag bij het verbouwen is of de kosten die je maakt bij verkoop weer terug verdiend kunnen worden. Je kunt een kapitaal uitgeven aan een huis maar ergens komt het omslag punt dat een sloop van het huis een veel betere optie is. iTX BouwConsult biedt SloopBouwAdvies aan als een essentiële steun in het maken van de beslissing: ingrijpend verbouwen of slopen en nieuwbouwen.

SloopBouwAdvies is een gericht onderzoek naar twee opties:

  • Slopen van het bestaande huis + nieuwbouwen
  • Verbouwen of renoveren van het bestaande huis

Bij sloop is er sprake van een zekere kapitaal vernietiging. Daar staat tegenover dat je bij sloop en nieuwbouw iets neer kunt zetten dat geheel volgens je eigen wensen is en dat wordt gebouwd naar de laatste stand van de techniek. Ga je verbouwen dan loop je vroeg of laat tegen de grenzen van je bestaande woning aan. Niet alles is goed op te lossen. Helemaal wordt het moeilijk als je een bestaand huis beter wilt gaan isoleren. Twijfel je of de verbouw kosten niet te hoog gaan worden vraag dan zekerheidshalve eerst ons SloopBouwAdvies aan. Dan is glashelder wat het betekend als je sloopt en waar het omslag punt ligt om wel te verbouwen. Download hier de iTX Paper: ‘Slopen'.

Wil je meer weten over verbouwen en de kosten van een verbouwing neem dan contact met ons op voor meer informatie.