Zelf bouwen, zelf ontwerpen.

Als je de kwaliteiten hebt, wat let je om zelf te gaan bouwen, of zelf je huis te gaan ontwerpen? Maar naast voordelen zijn er ook nadelen.

Hoe kom je aan een ontwerp

bouwen

Of nu zelf je huis gaat bouwen in de vrije tijd of dat je een huis door een ander laat bouwen, de start begint met het vinden of maken van een eigen ontwerp. Helaas zien wij veel zelf bouwers werken met geleende bouwtekeningen. Ergens opgedoken en blind toegepast op de eigen kavel. Enige verfijning ontbreekt. Dat is jammer want wat voor de ene kavel geld is zeker niet zomaar toepasbaar op de andere kavel. Denk aan de wijze waarop een huis staat ten opzichte van de zon. Maar ook een indeling is niet zomaar over te nemen. Wat voor de een een fantastische oplossing is, is voor de ander juist niet werkbaar. Een huisontwerp kun je met weinig aanpassing wel geschikt maken voor je eigen gezin en specifieke kavel. Vermits je er een deskundige partij voor inschakelt.

Een huis ontwerpen

Een ontwerp maken is nog niet zo eenvoudig. Een huisontwerp is meer dan alleen maar een geveltje. Ziet een woning er op tekening simpel uit. Dan zal het in de werkelijkheid ook zo worden. Een ontwerp dat niet goed in verhouding is zal, als het eenmaal gebouwd is, nog steeds niet in verhouding zijn, de enige praktische oplossing dan is om klimop tegen je huis te laten groeien.

Accepteer dat je als zelfbouwer veel kunt, maar lang niet alles. Het maken van een ontwerp lijkt vanaf de bouwsteiger dom tekenwerk. De werkelijkheid is weerbarstiger. Architecten zijn bij uitstek diegene die een ontwerp goed in elkaar kunnen steken, en waarbij de gevels ook nog eens in de juiste verhouding ontworpen zijn. Architecten zijn ook goede luisteraars, ze hebben geleerd om door te vragen en daardoor ontstaan veel beter uitgedachte bouwplannen. Toch ervaren veel zelfbouwers de inzet van een architect als nodeloos duur. Niet zo merkwaardig als je bezig bent met een zelfbouwproject en juist kosten wilt besparen.

Kun je dan op een andere manier ondersteuning krijgen bij het maken van een ontwerp van een huis. iTX BouwConsult antwoord hierop: “Ja”. Bij ITX BouwConsult zijn er verschillende ondersteunende diensten specifiek geschikt voor de zelfbouwer. Dat betekend wel de kennis maar niet de hoge uitgaven.

De onafhankelijke BouwPlan Check

Bouwplancheck

Heb je al een plan maar wil je meer zekerheid of dit wel een goed ontwerp is? Vraag dan een onafhankelijke BouwPlanCheck aan. Het team van deskundigen binnen iTX BouwConsult werpt je bouwplan aan een kritische blik. Er worden checks uitgevoerd op praktische zaken zoals draairichtingen van deuren, de indeling van de woning. Maar ook de architectuur wordt aan een kritische blik onderworpen.

Onze ervaring tot nu toe is dat in heel veel plannen veel onvolkomenheden zitten. En waarom zou je daar mee doorgaan als je dat met een onafhankelijke BouwPlanCheck kunt voorkomen. Lees hier meer over de onafhankelijke BouwPlanCheck

OntwerpSupport

OntwerpSupport is onze nieuwste loot aan de stam van doelgerichte producten voor de particulier. Jij blijft aan de knoppen zitten, maar door een paar contactmomenten helpen wij je bij het ontwerpen van je woning. Het voordeel is dat je zelf de regie in handen hebt, terwijl je tegen lage kosten gebruik kunt maken van hoogopgeleide professionals. Wil je meer weten over OntwerpSupport, vraag dan meer informatie aan.

Stel een vraag

Ondanks onze dagelijkse inzet om de particuliere opdrachtgever met raad en daad terzijde te staan en te zorgen voor veel informatie op onze iTX BouwConsult website kan het voorkomen dat je het antwoord niet kunt vinden. Maak dan gebruik van het 'stel een vraag' formulier en stel je vraag.

U kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken om te zien wat wij voor u kunnen betekenen, bij het realiseren van uw bouwplannen.