QuickScan Bouwkosten, als je het zeker wilt weten.

Snel inzicht in de bouwkosten van je bouwplannen met de QuickScan Bouwkosten. Dat geeft in een vroegtijdig stadium zekerheid en voorkomt teleurstelling in het verdere verloop van het traject, immers; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hieronder leggen we je in het kort uit waarom het maken van een QuickScan Bouwkosten verstandig is om te laten maken.

Snel inzicht in de bouwkosten

Bouwkosten controle per m2 en m3

Bouwen is op zich een complex proces. Voor veel opdrachtgevers is het de eerste keer dat ze kennis maken met de mores van de bouwwereld. Een wereld die voor veel buitenstaanders maar moeilijk te doorgronden is en waarbij, voor je het weet, het meerwerk je om de oren vliegt. Als opdrachtgever wil je juist controle over je bouwproject en al helemaal over de bouwkosten houden. En dat valt niet mee als je min of meer leek bent op dat terrein.

Als je bezig bent met de eerste ontwerpen dan wil je eigenlijk al in een vroegtijdig stadium weten of je met een betaalbaar bouwplan bezig bent of dat het toch een luchtkasteel blijkt te zijn. Het creatieve karakter van de architect wil wel eens moeilijk in de hand te houden zijn, met te dure ontwerpen als gevolg. De QuickScan Bouwkosten van iTX BouwConsult biedt nu de oplossing om, snel en betrouwbaar, inzicht te krijgen in de bouwkosten van je nieuwbouwproject. Een stap die je eigenlijk altijd moet doen!

Uit de QuickScan Bouwkosten komt een betrouwbaar beeld van de te verwachten bouwkosten van je schetsontwerp naar voren. Mochten de bouwkosten onverhoopt hoger uitvallen dan is er nog voldoende tijd en mogelijkheid om bij te sturen. Naarmate je langer wacht met het controleren van de bouwkosten wordt het steeds complexer om op een ontwerp te bezuinigen.

Vierkante meter of kubieke meter prijzen

In de wereld van de particuliere woningmarkt zie je dat er vlot gesproken wordt over een prijs per vierkante meter (m2) of per kubieke meter (m3). Aannemers worden benaderd met de vraag: “wat kost bij jullie een huis bouwen”. Het mag niet als een verassing klinken dat de aannemer met een sterk concurrerende prijs, uitgedrukt in zoveel euro per kuub of per vierkante meter, als antwoord komt. De aannemer kan haast niet anders. Maar is het ook een betrouwbaar getal, kun je er wat mee? iTX BouwConsult is duidelijk: Nee, deze benaderingswijze is te grof om betrouwbaar te zijn. We zullen aantonen waarom dat zo is met de volgende twee projecten woning A. en B. Beide woningen zijn qua volume en uiterlijk gelijk. Maar woning A heeft een kleine badkamer van 6 m2 op de verdieping plus drie slaapkamers. De zolder is een bergzolder. Woning B heeft een grote badkamer op de eerste verdieping van 16 m2, de zolder is voorzien van 2 slaapkamers en daartussen een ruimte met een douche, toilet en een wastafel.

Als we hier een kubieke meterprijs over zouden afgeven dan wordt er geen rekening gehouden met de verschillende sanitaire ruimten van A. en B. ook wordt de uitgebouwde zolder van B. niet meegenomen. In dit voorbeeld verschillen de kubieke meterprijzen met 17%. Het werken met kubieke meterprijzen (m3) of vierkante meter prijzen (m2) zijn te grove en te onbetrouwbare benaderingsmethodes.

Werkmethodiek QuickScan Bouwkosten

Een QuickScan Bouwkosten is een snelle en betaalbare oplossing voor het vaststellen van de bouwkosten. Achter de QuickScan Bouwkosten zitten slimme algoritmen, ontwikkeld door iTX BouwConsult, die dit mogelijk maken. Graag vertellen we je er meer over.

Ieder gebouw bestaat uit ruimten. Een ruimte kan rechthoekig zijn of L-vormig of vierkant. Iedere ruimte, ongeacht zijn vorm laat zich opdelen in rechthoeken. Wij noemen dat een Kuub-Cel. Iedere Kuub-Cel heeft 4 wanden, een vloer en een plafond. Aan iedere wand kunnen parameters gehangen worden, denk aan een materiaal als metselwerk, of een afwerking in de vorm van tegels. Maar ook lengte, breedte en hoogte. Een gebouw bestaat uit een groot aantal Kuub-cellen, alle ingevulde parameters tezamen vormen de hoeveelheden van dat gebouw. Met de ontwikkelde algoritmen wordt voor samengestelde bouwelementen eveneens de hoeveelheid vastgesteld. Een bouwelement is bijvoorbeeld een schuin dak, inclusief de dakpannen, de dakplaten en dakconstructie. Aan alle bouwdelen en samengestelde bouwelementen worden marktconforme eenheidsprijzen gehangen. Op deze wijze ontstaat een volledige bouwbegroting van een project. De opbouw van alle begrotingsregels geschiedt overeenkomstig de systematiek die een aannemer in zijn begroting ook hanteert. Zie hiervoor ons voorbeeld.

iTX bouwkosten database

Controleer kosten bouwplan

iTX BouwConsult werkt met een database, met daarin marktconforme eenheidsprijzen. Deze database wordt het jaar rond bijgehouden. Daarvoor maken wij gebruik van informatie uit de markt. Daarnaast worden wij gevoed met gegevens die wij verzamelen doordat wij aannemersbegrotingen controleren met de ControleScan Bouwkosten. Verder wordt de prijsontwikkeling qua loonkosten en materiaalprijzen nauwlettend gevolgd. Dit geheel van acties leidt tot een up-to-date database met prijzen die de basis vormt van de QuickScan Bouwkosten.

Een slimme opdrachtgever kiest voor de QuickScan Bouwkosten

Je kunt nog zo verliefd worden op een bouwplan, maar als je het niet kunt betalen dan houdt alles gelijk op. De hedendaagse opdrachtgever wil daarom in een vroeg stadium inzicht in de bouwkosten. Dat geeft de opdrachtgever de ruime mogelijkheid om zijn plannen bij te sturen en controle te houden over het totale bouwproject. Met de QuickScan Bouwkosten heeft iTX BouwConsult een instrument ontwikkeld waar in een vroeg stadium al een zeer betrouwbaar beeld van de bouwkosten gegeven kan worden.

Wanneer de QuickScan Bouwkosten inzetten?

De QuickScan Bouwkosten is bedoeld voor opdrachtgevers met bouwplannen die al iets op papier hebben staan. Denk aan een schets van de plattegrond waarop duidelijk is te zien welke ruimten het project bevat. Maar ook het voorlopig of een definitief ontwerp is goed. De schets of tekening moet op schaal zijn, er wordt van die tekening gemeten. Als er nog geen gevel beschikbaar is maar wel een plattegrond dan is het in voorkomende gevallen mogelijk om toch een QuickScan te maken. Mocht je twijfelen of je plattegrond of schets wel geschikt is, stuur het ons toe en wij zullen je dan een reactie geven.

Het is in onze optiek onverstandig om de QuickScan Bouwkosten in te zetten nadat je de omgevingsvergunning hebt ingediend en bezig bent met de prijsaanvragen bij aannemers. Dan is het beter om de aannemersbegroting te ontvangen en deze te laten toetsen met een ControleScan Bouwkosten.

Welke projecten zijn geschikt voor de QuickScan Bouwkosten?

Een QuickScan Bouwkosten kan gebruikt worden voor uiteenlopende projecten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van projecten die we met de QuickScan kunnen uitrekenen:

 • vrijstaande woning
 • twee-onder-een-kap woningen
 • notariswoning
 • stadsvilla
 • landhuizen
 • vakantiewoning
 • tussenwoning
 • hoekwoning
 • energiezuinige woningen
 • recreatiewoning
 • rijtjeshuizen
 • appartementengebouwen
 • etc.

Komt je project niet voor in bovenstaande lijst, stuur je project vrijblijvend op en wij kijken of er een QuickScan Bouwkosten voor gemaakt kan worden. De inzet van de QuickScan Bouwkosten voor verbouwingen is helaas niet mogelijk.

Wat staat er in een QuickScan Bouwkosten?

De QuickScan Bouwkosten is opgebouwd volgens de NL-SfB codering, dat is een coderingswijze die uniform wordt gehanteerd in de bouwwereld. Een QuickScan Bouwkosten is daarmee op een gelijke wijze opgebouwd als de meeste aannemersbegrotingen. In de QuickScan Bouwkosten vind je per onderdeel onder andere de kosten van het grondwerk, de fundering, het metselwerk, de binnen- en buitenkozijnen, tegelwerk in de natte ruimten, het schilderwerk, het loodgieterswerk, het sanitair en de technische installaties. Eveneens gelijk aan de bouwbegroting zijn de staartkosten. In de staart vind je zaken terug als de Algemene Bouwplaats kosten, Algemene Bedrijfskosten, Winst- en Risico, post onvoorzien en de BTW.

Klik op onderstaande afbeelding om een voorbeeld rapport te bekijken.

Wat kost de QuickScan Bouwkosten?

In onderstaande tabel vind je, afhankelijk va de grootte van je woning, de richtprijs voor het maken van een QuickScan Bouwkosten.

Grootte in m³ Prijs
0-500 € 325,00
500-750 € 375,00
750-1000 € 425,00
1000-1250 € 475,00
meer dan 1250 op aanvraag

Voor rijtjeshuizen, appartementengebouwen en twee-onder-een-kap woningen gelden speciale prijzen, vraag ernaar via onze website. De genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw. Het is een kleine investering nu, maar het geeft je wel een zeker gevoel bij je bouwproject straks.

Investeer in het voortraject van je bouwplan en voorkom later grote teleurstellingen! Bestel nu de QuickScan Bouwkosten.

Veel gestelde vragen FAQ

Ik wil een uitsplitsing in ruwbouw en afbouw?

Antwoord: In de QuickScan Bouwkosten vind je per onderdeel een overzicht van de bouwkosten. Zo zie je wat het metselwerk kost, de binnen- en buitenkozijnen etc. Daaruit kun jezelf destilleren wat de ruwbouw bij benadering gaat kosten.

Wij willen zelf bouwen, kunnen jullie de uren apart vermelden?

Antwoord: In de QuickScan Bouwkosten vind je een overzicht van bouwdelen, elementen en afwerkingen, naast de installaties. Voor de QuickScan Bouwkosten werken wij met eenheidsprijzen. Dat zijn totaalprijzen. Een apart onderscheid voor de uren is daarbij niet mogelijk.

Ik heb een bouwbegroting en wil een QuickScan voor een vergelijk?

Antwoord: Een QuickScan Bouwkosten zet je in tijdens het ontwerpproces. Als je bezig bent met het aanvragen van een aannemersbegroting of je hebt er al een dan is het verstandiger om een ControleScan te laten uitvoeren. Dat is voor dat doel een beter instrument.

Betekend een aanvraag per email ook gelijk opdracht?

Antwoord: Als je een QuickScan Bouwkosten aanvraagt per email dan is dat geheel vrijblijvend. Wij vragen je dan om de beschikbare tekeningen op te sturen en op basis daarvan sturen wij je altijd eerst een offerte. Pas nadat je akkoord bent met de offerte starten wij met het maken van een QuickScan Bouwkosten.

Mijn architect heeft mij een kuubprijs afgegeven. Dat is toch voldoende?

Antwoord: Dat de architect een prijs afgeeft op basis van kuubs geeft aan dat het een indicatieve prijs is met een hoge onzekerheid. Het is een ruw getal. Ons advies is om wel een QuickScan Bouwkosten te laten maken.

Aanvraag QuickScan Bouwkosten

Het aanvragen van een QuickScan Bouwkosten gaat eigenlijk heel eenvoudig. Zorg dat alle gegevens ingevuld zijn op het aanvraagformulier en stuur het formulier in. Vervolgens krijg je een email met het verzoek om je tekeningen op te sturen. De medewerkers van iTX BouwConsult bekijken dan je bouwplan of het geschikt is voor het maken van een QuickScan Bouwkosten, zo ja dan ontvang je van ons een offerte. Als je akkoord bent met de offerte, dat kun je per email laten weten, starten wij met het maken van de QuickScan Bouwkosten.

In vier stappen een QuickScan Bouwkosten aanvragen

1

Vul het algemene formulier in.

2

Mail je beschikbare tekeningen naar info@itx-bouwconsult.nl

3

iTX BouwConsult stuurt je een vrijblijvende offerte

4

Bevestig per mail de offerte.

De op te sturen offerte wordt eventueel aangevuld met vragen over je bouwproject. Na bevesting per mail start iTX BouwConsult met de QuickScan Bouwkosten. De doorlooptijd is gemiddeld 5 werkdagen of zoveel eerder als mogelijk.