Het gaat weer goed met de bouwsector

Na jaren van slechte economische omstandigheden, ontslagrondes en vele faillissementen in de bouwsector, is het nu het omgekeerde. Aannemers hebben goed gevulde orderportefeuilles. Toeleveranciers moeten steeds vaker melden dat de levertijden toenemen. Helaas ontvangen wij nu ook steeds vaker brieven en mails waarin forse prijsverhogingen worden aangekondigd. Het kan zo verkeren.

Wat betekend dit nu concreet voor de opdrachtgevers?

Ten eerste is de onderhandelingsbereidheid bij de aannemerij voorlopig even op een laag pitje gezet. Er wordt niet meer tegen elke prijs gebouwd. De aannemerij stelt de winstgevendheid weer zeker. Dat wil niet zeggen dat er geen concurrentie meer is, maar aannemers hebben wel een veel betere onderhandelingspositie. 

Ten tweede zien we dat het in bepaalde delen van het land moeilijk is om een aannemer te vinden. Veel aannemers zitten qua personeel nog in de crises modus, de orderportefeuille is dan snel vol. Snel personeel aannemen lukt moeizaam, maar de meeste aannemers hebben de crisis jaren nog vers in het geheugen en proberen personeelsuitbreiding voor zich uit te schuiven. 

En ten derde valt op dat in hoog tempo de beschikbare bouwkavels worden bebouwd. Zet dat af tegen het stringente beleid van de overheden om minder bouwprojecten te initiƫren en zie daar het recept voor een dreigend tekort aan goede bouwkavels.

Het is in de bouw hard hollen of stilstaan. dat is de moraal die we nu kunnen trekken. iTX BouwConsult gaat er van uit dat de bouwprijzen het komend jaar verder zullen stijgen. Ook zullen gemeenten, na jaren van terughoudendheid, de kavelprijzen weer gaan verhogen. Er is veel voor te zeggen om nu snel door te pakken, goedkoper als nu zal het voorlopig niet gaan worden.