Bouwkosten (gaan) stijgen

Hoe lang is het geleden dat wij midden in de grootste crisis in de woningmarkt en bouw vertoefden. September 2015 was de crisis nog goed voelbaar. De huizenprijzen daalden weliswaar niet meer, maar de verkoop stokte nog. In de bouw was de malaise goed voelbaar, toch zagen de eerste tekenen van herstel. Kleine lichtpuntjes op de horizon. 

Wij zijn nu een goed jaar verder. In alle sectoren is een verbetering van het sentiment voelbaar. Er worden meer huizen verkocht. De huizenprijzen stijgen in de bekende regio's van het land. Aannemers en architecten worden drukker. Bij iTX BouwConsult zien wij een duidelijke groei in de orderportefeuille. Kijken we specifiek naar de QuickScan Bouwkosten, dan is er een geleidelijke trend waarneembaar van stijgende prijzen van bouwmaterialen. 

Dat is goed verklaarbaar. vele bedrijven die afhankelijk waren van de bouwsector hebben 7 slechte jaren meegemaakt. Nu het sentiment beter is, zie je dat er langzaamaan weer prijsstijgingen doorgegeven worden. Ook nemen levertijden toe. Aannemers worden weer kieskeuriger, niet elke opdracht wordt aanvaard. De marges bij de bouwbedrijven kruipen langzaamaan weer iets omhoog. Het is geen 'hosanna', maar het is aanzienlijk beter als een goed jaar geleden. Wat dat betreft kun je zeggen dat we allen snel vergeten. Ondernemers, particulieren en politiek hebben de blik weer op de toekomst.

Voor de particulier is dit een goed moment om te bouwen. Er is nog voldoende concurrentie bij de aannemers om een goede prijs te bedingen. De rente staat laag en er is nog een ruim aanbod aan vrije kavels.