Bezonningsstudie voorbeeld projecten

Onderstaand worden een aantal voorbeeldprojecten getoond van bezonningsstudies welke eerder door iTX BouwConsult zijn gemaakt.

Woningbouwproject hartje Utrecht

Maliesingel 71 Utrecht - 21 maart 09.00 nieuw.jpg

Bouwen in binnenstedelijke gebieden leidt tot bezwaren. Zo ook het woningbouwplan op het binnenterrein van de Maliesingel in Utrecht, ook wel het Hironymushof genoemd. Het door de architect met zorg ontworpen bouwplan voorzag in een kleinschalig woningbouwproject. Geen gestapelde appartementen of hoogbouw. Toch maakte een van de aanliggende erven bezwaar, tot en met de Raad van State aan toe. Dankzij de onderzoeken van iTX BouwConsult konden de bezwaren van tafel geveegd worden en de bouw een aanvang nemen.


Upgrading appartementen in Den Haag

Bezonningstudie Alexanderveld Den Haag-aanvulling - 19 februari 10.00 bestaand.jpg

Op het Haagse Alexanderveld, nabij de Burgermeester Patijnlaan, is ontwikkelaar Sens Real Estate voornemens om het aldaar gelegen appartementengebouw te upgraden en gelijktijdig te voorzien van een extra bouwlaag. iTX BouwConsult is gevraagd om nader onderzoek te doen naar mogelijke hinder voor de omliggende bebouwing. Uit het onderzoek naar de eisen vermeld in de Haagse bezonningsnorm is gebleken dat alle omliggende woningen blijven voldoen aan de vereisten gesteld in de Haagse bezonningsnorm.


LEAD Leiden

Bezonningstudie LEAD Leiden - 21 maart 09.00.jpg

We bouwen in Nederland steeds hoger. Aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden werkt LEAD aan de realisatie van nieuwe appartementen in een hoogbouwoplossing. Hoge gebouwen werpen hun schaduw over een groot gebied. In Leiden onderzocht iTX BouwConsult daarom de effecten van twee hoogbouwtorens op de weide omgeving. Het bijzondere van hoogbouw is dat slagschaduwen weliswaar ver reiken maar zich ‘snel’ over het plangebied bewegen. Zeker naarmate de afstand tot de hoogbouw te neemt.


Uitbreiding tuincentrum in Emmeloord

Bezonningsstudie Intratuin Emmeloord - 21 maart 10.00 nieuw.jpg

De uitbreiding van de Intratuin in Emmeloord werd geblokkeerd door de buurman. De argumenten van de buurman betrokken zich op het ontnemen van zonlicht in de woning. Na een gedegen onderzoek van iTX BouwConsult kon de stelling van de buurman weerlegt worden en werd de ingediende zienswijze van de buurman in de rechtbank ongegrond verklaard.


Daglichtonderzoek

daglichtfactor voorbeeld bestaand.png

Voor veel mensen is zonlicht en daglicht één pot nat. Voor iTX BouwConsult zijn dat twee heel verschillenden werelden maar wel met een onderlinge relatie. Onderzoek naar zonlicht is direct van aard, de baan van de zon wordt gevolgd en de slagschaduw bekeken. Bij het onderzoek naar het daglicht wordt gekeken naar wat het daglicht doet in bijvoorbeeld een woonkamer. We bepalen de daglichtfactor en onderzoeken de situatie voor de voorgenomen bouwactiviteiten en erna. TNO stelt dat een goede daglichtfactor licht tussen 3% en 5%.


Optopping te Tilburg

21 juni 09.00.jpg

Bezonningsstudies zijn iedere keer weer unieke opgaven. Voor het ene project onderzoeken we de overlast die door buren worden veroorzaakt, in de case Tilburg onderzochten wij de overlast die een optopping mogelijk veroorzaakt voor de omliggende woningen.


Uitbreiding in een gesloten bouwblok

Bezonningsstudie Amsterdam - 21 maart 12.00 bestaand.jpg

In de van Bearlestraat in Amsterdam is een buurman voornemens om een woning, onderdeel van een gesloten bouwblok, te verbouwen en op de begane grond te vergroten. iTX BouwConsult heeft onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van deze uitbouw. Met het onderzoek van iTX BouwConsult onder de arm is er een gesprek geweest met de buurman en zijn de bouwplaan op cruciaal onderdeel gewijzigd.


Ook een bezonningsstudie laten maken? Vraag nu een offerte aan!