prijs per m2

Wat zijn de bouwkosten per m2 of per m3 van een nieuwbouw woning?

Wie even rondzoekt met Google ontdekt al gauw dat het moeilijk is om bouwkosten uitgedrukt in een duidelijk kengetal boven water te krijgen. Aannemers en bouwbedrijven spiegelen de bouwkosten steevast te laag voor. Vaak uitgedrukt in prijs per m3. Bij nieuwbouw projecten wordt vaak alleen de totale koopsom genoemd, inclusief kavel en huis.

Gemiddelde bouwkosten, richtprijs per m2 en per m3

Onderstaand hebben we een lijstje met gemiddelde prijzen per m2 en per m3 weergegeven. Deze bouwkosten voor een woning zijn gebaseerd op onze ervaringen door de jaren heen. Het betreft puur de bouwprijs van de woning. Daar komen de bijkomende kosten nog bovenop. Denk bijvoorbeeld aan kosten zoals:

 • bouwleges
 • kosten grondverwerving
 • aansluitkosten (op riool gemeente)
 • honorarium architect en constructeur
 • bodemonderzoek

De bijkomende kosten bedragen al snel 10 to 15% van de bouwkosten.

Omschrijving Kosten per m2 kosten per m3 Bouwkosten voorbeeld 1 Bouwkosten voorbeeld 2
      huisinhoud 500 m3 huisinhoud 600 m3
      huisoppervlak 143 m2 huisoppervlak 172 m2
Zeer goedkope bouw € 872,- € 250,- € 125.000,- € 150.000,-
Goedkope bouw € 1047,- € 300,- € 150.000,- € 180.000,-
Normale bouw € 1221,- € 350,- € 175.000,- € 210.000,-
Betere bouw € 1483,- € 425,- € 212.500,- € 255.000,-
Luxe bouw € 1745,- € 500,- € 250.000,- € 300.000,-
Villa bouw v.a. € 1919,- v.a. € 500,- € 275.000,- € 330.000,-
Bouwkosten per m2 en m3, prijzen incl. BTW, prijspeil 2013

In bovenstaand overzicht dient u rekening te houden met het volgende:

 • behangklaar opgeleverd
 • dubbele beglazing
 • EPC conform bouwbesluit
 • hardhouten buitenkozijnen
 • baksteen € 300,- per 1.000 st.
 • gebakken dakpan
 • zinken goot
 • aanleg riolering tot 1 meter buiten de gevel

Niet in de prijs inbegrepen: heiwerk, keuken en buitenstraatwerk.

Een hoger prijs per m2 of m3 wil absoluut niet zeggen dat de aannemer te duur is. Het is nu van wezenlijk belang om een goede technische omschrijving te hebben waarin duidelijk is vastgelegd wat er gerekend moet worden. Bedenk dat de grootste prijs verschillen ontstaan door ander materiaal gebruik, niet omdat de ene aannemer zoveel goedkoper bouwt dan de andere. iTX BouwConsult adviseert daarom ten eerste om te werken met een goede set bouwtekeningen en bijbehorende technische omschrijving en daarnaast om een goede analyse te maken van de aannemersbegroting.

inzicht in de bouwkosten van uw droomwoning
prijs per m2

Prijs per m2 of prijs per m3, wat is het verschil?

Laten we eerst eens kijken waar we over praten als het gaat om de bouwkosten van een woning. Bij de prijs per vierkante meter is de vraag of we de buiten en binnenwanden meenemen of niet. Dus ga je uit van de netto meters of de bruto meters. In Nederland gaan we voor de kosten per m2 uit van bruto meters tenzij dit uitdrukkelijk anders vermeld wordt. Als we praten over de prijs per m3 dan praten we altijd over de buitenkant. Dus buitenkant muur en buitenkant dak. Bij de vloer nemen we bovenkant begane grond vloer. Een kelder wordt vaak niet meegenomen in de berekening van de kubieke meters. Het zal duidelijk zijn dat er snel verwarring kan ontstaan over wat er nu precies meegerekend wordt.

Inhoud en oppervlak van een woning

Om een idee te krijgen van de bouwkosten is het ook raadzaam om te weten wat de inhoud of oppervlakte van een woning totaal is. Een normaal huis is 500 m3 groot. Wat meer ruimte heb je met een huis van 600 m3 en een ruim huis is 700 m3, de garage komt daar nog bij.
Denken we in vierkante meters dan is een klein huis ongeveer 100 m2 en een normaal huis in de buurt van 140 m2 en groter dan gemiddeld huis ligt rond de 170 m2 bruto oppervlak.

Bij het bepalen van het woonoppervlak in vierkante meters moeten we rekening houden met de schuine kappen. Op de verdieping waar een schuine kap aanwezig is mag niet al het vloeroppervlakte gerekend worden tot het oppervlak. Er bestaat echter geen norm die dit vastlegt als het gaat om verkoopprijzen. Het bouwbesluit biedt wel een handreiking, hier wordt gewerkt met het gebruiksoppervlak of GBO. Het bouwbesluit stelt dat de vierkante meters tot een hoogte van 1.5 m meegerekend worden tot het gebruiksoppervlak, alles wat lager is geld dus niet meer mee voor het gebruiksoppervlak.

Quickscan Bouwkosten

Wat beïnvloed de prijs per m2 of m3?

Het zal duidelijk zijn dat een zolder een goedkopere bouwwijze is dan een keuken. Nu wordt de keuken niet meegerekend in de bouwkosten. Maar de badkamer weer wel. De ene aannemer kiest ervoor om de goedkoopste tegels en wastafels aan te bieden, andere zijn realistischer en bieden meer gangbare en dus duurdere producten aan. De badkamer, toilet en douche zijn de dure delen van een huis. De woonkamer iets goedkoper en de slaapkamer nog weer wat goedkoper. Veel buitenkozijnen maken een huis duur, een rieten kap, veel dakkapellen, wolfseinden en ingeschoten kappen zijn ook kostenverhogende elementen. Een eenvoudige zadelkap met rechtopgaande wanden is een goedkope bouwwijze. Ook het metselwerk is bepalend voor de bouwprijs. Het begint met de aankoop van de stenen, is dat € 300 per 1.000 of € 500 per 1.000. met de laatste stelpost heb je ruime keus. Wil je een knipvoeg dan zal de prijs behoorlijk oplopen. Maar ook elementen zoals een hanenkam, terugliggend metselwerk, rollagen zijn kosten verhogend. Als laatste noemen we hier de metselverbanden. Halfsteens metselwerk is een betaalbaar metselverband, wild verband echter is duidelijk duurder, het vraagt ook om vakbekwame metselaars die dit verband goed kunnen metselen.

Huistechniek en domotica zijn vervolgens weer elementen die sterk van invloed zijn op de prijs per m2 of per m3. Kies je voor standaard schakelmateriaal of moet het iets bijzonder zijn van GIRA, BUSCH EN JAEGER. Domotica met bewegingsensoren en automatisch sluitende gordijnen zijn uiteraard prijsverhogend. Een bussysteem biedt veel flexibiliteit maar brengt weer veel kosten met zich mee.

Prijsvergelijk aannemers prijs per m2 op per m3?

Wat nu duidelijk is, is dat je de bouwprijs niet zomaar met elkaar kunt vergelijken. Om de bouwprijs te vergelijken heb je deskundigheid en ervaring nodig. iTX BouwConsult heeft deze ervaring en deskundigheid. In de tabel valt op dat de prijs per vierkante meter en de prijs per kuub van de goedkoopste en de duurste woningen meer dan het dubbele zijn. Met andere woorden de gekozen materialen van een woning zijn allesbepalend voor de bouwkosten. U kunt dus niet zomaar zeggen dat een huis goedkoop of duur is. Daarom eerst bouwkostenadvies in winnen bij iTX BouwConsult.

Energie zuinig huis

Bouwkosten van Energiezuinige huizen

In 2020 zullen alle huizen in Nederland een EPC moeten hebben van maximaal 0. Dat gaat alleen lukken als deze huizen ook daadwerkelijk zeer goed geïsoleerd zijn. Plus kier dichting en voorzien van 3-voudige beglazing. Dit brengt zonder meer een verhoging van de bouwkosten met zich mee. Op dit moment worden dergelijke huizen aangeboden, onder andere door SchwörerHaus. De extra isolatie maatregelen die in deze huizen verwerkt zijn maakt dat ze in aanschaf duurder zijn, maar de energielasten zijn aanzienlijk lager dan een traditioneel huis.

Bouwkosten Houtskelet of traditioneel

Is een houtskelet woning duurder of goedkoper per m2 of m3 in vergelijk met een traditioneel huis. Een houtskelet woning is zeer snel te bouwen, het lijkt daardoor dat het ook wel goedkoop is. Dit is een veel gehoorde misvatting. Houtskelet woning worden in de fabriek gemaakt zonder hinder van het weer. Het gevolg is dat er relatief weinig tijd op de bouwplaats gebouwd wordt. De snelle bouwtijd is het gevolg van de fabrieksmatige aanpak. De bouwkosten per m2 of per m3 ontlopen elkaar nauwelijks. Vaak is houtskelet wat duurder omdat er meer geïsoleerd wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de SchwörerHaus ISO plus wand. Deze is 390 mm dik en vol geïsoleerd.

Meer informatie over bouwkosten

Voor meer informatie kunt u kijken op de WoonWensTool, deze site biedt informatie over wat woonwensen kosten. Ook Archidex biedt inzicht in de bouwkosten. Op de site van SchwörerHaus vind u veel informatie over houtskeletwoningen, energiezuinig bouwen, passiefhuizen en de daaraan gerelateerde kosten per m3.

Bezig met bouwplannen en vragen over de bouwkosten?

Indien u nu bezig bent met de bouw van een huis vraag dan meer informatie aan over wat iTX BouwConsult voor u kan betekenen op het gebied van bouwkosten, kosten per m2 of per m3. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Wellicht is de quickscan bouwkosten ook iets voor u. Met deze service kan iTX BouwConsult tegen geringe kosten, snel een reƫle schatting van de bouwkosten maken van uw schetsplannen.

Voor meer inzicht in de kosten van een bouwproject kunt u ook de iTX Paper “Bouwkosten’ downloaden. Deze is gratis te downloaden via de volgende link: iTX Paper: “Bouwkosten’