Workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’ veelgestelde vragen

Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’. U kunt de antwoorden op elke vraag bekijken door op het plusje voor de vraag te klikken.

Waarom zal ik deze Workshop samen met mijn partner volgen? Wij willen wel een nieuwbouw huis, maar gaan echt niet zelf ontwerpen!

De Workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’ bevat een schat aan informatie. Het kan voor sommige deelnemers net dat stukje extra informatie zijn om wel zelf een woning te gaan ontwerpen. De meeste deelnemers kiezen voor deze Workshop om beter beslagen ten ijs te komen in het bouwtraject. Met de kennis opgedaan in de Workshop sta je sterker ten opzichte van je architect, bouwbureau of aannemer. De investering van een huis is voor de meesten van ons de allerbelangrijkste uitgave. In die context is het uitermate belangrijk om zoveel mogelijk kennis op te doen, en dat doe je zeker in deze Workshop.

Is de genoemde prijs voor de Workshop, als ik samen met mijn partner kom, voor ons beiden?

Ja de genoemde prijs is voor jullie samen.

Zijn er tijdens de workshop ook andere echtparen?

Nee, ervaring uit het verleden heeft ons geleerd dat deze workshop vrij intensief is en dat het daarom verstandiger is om geconcentreerd met 1 echtpaar aan het werk te gaan. Hiermee bereiken wij volledige aandacht op een enkele bouwopgaaf. Met meerdere echtparen aan tafel wordt er te snel afgedwaald van het onderwerp waar jullie voor komen.

Moet ik al een kavel hebben om mee te doen met de Workshop?

Je hoeft geen kavel te hebben voor de workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’. De Workshop staat open voor iedereen, met of zonder bouwkavel. Sommige deelnemers zitten nog in de fase dat ze niet eens zeker zijn dat ze gaan bouwen, anderen zijn al enige tijd op pad en hebben al een kavel of een optie op een kavel. Voor hen die geen kavel hebben werken wij met een fictieve nieuwbouwwijk waaruit je dan voor de workshop een voorbeeld kavel kunt kiezen.

Wat leren wij tijdens de Workshop?

De workshop is zo opgezet dat het parallel loopt aan dat wat een architect ook zou doen als gestart wordt met een opdracht. Eerst staan we stil bij het bestemmingsplan en wat daar allemaal bij komt kijken. Vervolgens komt er een belangrijk hoofdstuk; de stichtingskosten opzet. In dit hoofdstuk gaan we gezamenlijk alle kosten die bij een nieuwbouwproject komen op een rij zetten. Vervolgens staan wij stil bij het programma van eisen; Wat is er allemaal nodig om een goed programma van eisen te maken. Daarna komt de bouwkavel ter sprake. We bespreken dan wat een goede positie van je huis op de kavel is en waar je allemaal op moet letten.

Dan volgt de uitleg van de door iTX BouwConsult ontwikkelde 'Inside – Outside' methodiek. Met deze methodiek leer je hoe je een goede indeling kunt maken. Ook behandelen we verschillende bouwmethodieken. Die komen ruim aan bod in de Workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’ denk bijvoorbeeld aan houtskelet of staalframe. Uiteraard worden er tal van praktische tips gegeven, denk aan draairichting van deuren, maar ook de indeling van de keuken en de plaatsing van kasten in een huis. In de Workshop wordt ook stil gestaan bij energiezuinig bouwen en alles wat daarmee samenhangt. Architectuur, gevelindelingen en verhoudingen is het volgende item. Wanneer is je gevelindeling spannend en waarom tellen architecten vaak oneven?

Als afsluiter staan wij stil bij de indeling van de tuin, we kijken dan niet zozeer naar de plantjes, maar meer hoe je een woning kunt verbinden met de tuin.

Wat houden de gratis advies uren in?

Bij de workshop krijg je een voucher voor 2 gratis advies uren. Deze mogen binnen een tijdsbeslag van twee jaar na de workshop worden gebruikt voor tal van zaken. Zo kun je ze gebruiken om advies in te winnen over je bouwplan, of over de wijze van aanbesteding. Ook kun je advies vragen over de stichtingskosten van je bouwplan. Kortom de advies uren zijn breed inzetbaar.

Als ik samen met mijn partner de workshop doorloop, ben ik dan een architect?

Nee, het vak van architect vraagt meerdere jaren van intensieve opleidingen. In een workshop van 1 dag kunnen wij jullie veel leren, adviezen geven en tips om valkuilen te voorkomen. Wij reiken ook een methodiek aan waarlangs het mogelijk is om zelf een goede indeling van je huis te maken.

Staan jullie ook stil bij de bouwkosten?

Uiteraard staan wij stil bij bouwkosten. In ons dagelijks leven is dat een rode draad door ons werk. In de Workshop maken wij samen een stichtingskosten opzet. Hierin vind je alle kosten die bij het bouwen van een woonhuis aan de orde komen terug. Ook bekijken we de mogelijkheden om zelf de bouwkosten te berekenen of dit te laten doen met de door iTX BouwConsult ontwikkelde, QuickScan Bouwkosten.

Kan ik echt mijn eigen huis ontwerpen?

Dat is een eerlijke vraag, het antwoord daarop is wat complexer. Om architect te worden is toch gauw een studie van meerdere jaren nodig. Een Workshop kan dat niet vervangen. Wel zien wij dat deelnemers ieder voor zich anders met de opgedane kennis uit de Workshop omgaan. Er zijn er die actief meewerken aan het ontwerpen van hun huis in samenwerking met een architect. Andere deelnemers kiezen er bewust voor om de Workshop te gebruiken om zoveel mogelijk kennis op te doen; kennis die zij gebruiken in het verdere traject. Uiteindelijk komt iedereen met deze workshop beter beslagen ten ijs.

Op welke dagen wordt de Workshop gegeven?

De Workshop wordt bij voorkeur gegeven op de zaterdag. Dat is een rustige dag en voor bijna iedereen goed in te plannen. In voorkomende gevallen wordt de Workshop ook gegeven in vakantieperioden. Vraag naar de mogelijkheden, mail naar info@itx-bouwconsult.nl, of bel rechtstreeks naar 0548 530 825.

Ik kom van ver, zijn er overnachtingsmogelijkheden?

Ja er zijn in de buurt uitstekende overnachtingsmogelijkheden variërend in prijs en kwaliteit. Vraag naar de mogelijkheden; mail naar info@itx-bouwconsult.nl of bel rechtstreeks naar 0548 530 825. Sommige deelnemers aan de Workshop maken er gelijk een weekendje Twente van. Vrijdagavond aankomen, zaterdag overdag de Workshop, 's avonds gezellig uit eten en zondag een prachtige wandeling over de Holterberg, wandelen rond Diepenheim en langs de kastelen het Nijenhuis, Westerhaar of Warmelo. Je kunt rondlopen in de prachtige bossen rond kasteel Twickel, of in Delden rondfietsen. Twente heeft veel te bieden.

Wij hebben ons opgegeven en dienen een intake formulier in te vullen, waar is dat voor nodig?

Wij sturen voorafgaand aan de Workshop een intakeformulier op. Dat intakeformulier is bedoeld om jullie beter te leren kennen. Door open vragen te stellen krijgen wij meer gevoel bij wie straks aan tafel zit bij de Workshop. Je mag zelf bepalen of je een open vraag al dan niet beantwoord.

Wie geeft de Workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’?

De workshop ‘Ontwerp je Eigen huis’ wordt gegeven door ir. Robert A. Albers. Robert is al een groot aantal jaren actief als architect. Hij heeft vele gebouwen ontworpen en heeft door al die jaren heel veel ervaring opgebouwd. Daarnaast is Robert een enthousiaste verteller die veel over zijn vak weet. Robert A. Albers heeft gestudeerd in Delft en zijn werken zijn terug te vinden in Nederland, Duitsland, België en Italië. Robert A. Albers heeft als leidmotief dat de architect per definitie een dienend beroep is. Niet de architect staat centraal maar de gebruiker die in zijn ontwerpen gaat wonen of werken. Wakend over verstandige keuzes komt Robert tot een samenwerking met de gebruiker, daarbij nooit uit het oog verliezend dat een mooi ontwerp uiteindelijk wel betaald moet kunnen worden door de opdrachtgever. Vandaar dat bouwkosten steeds belangrijker zijn geworden.